Jan Prokopec och Martin Frey

SvD Näringsliv, tisdag 4 mars 2014:
Schibsted försökte konkurrera ut Blocket med den egna köp- och säljsajten Finnmer men misslyckades. 2003 valde man därför att förvärva konkurrenten som bara fortsatta att växa. Martin Frey har varit med sedan övertaget men lämnar nu vd-posten på Blocket åt Jan Prokopec.

 För 18 år sedan fick Henrik Nordström en idé när han klev in i sin lokala Icabutik. Köp- och säljannonserna som satt på anslagstavlan vid ingången skulle lika gärna kunna tapetsera internet, tänkte han och startade Blocket. Idén var simpel men uppenbart lyckosam. Schibsted försökte kopiera den genom annonssajten Finnmer, men misslyckades. Blocket, som bara växte, satte stopp för försöket och Schibsted valde på klassiskt ”if you can’t beat them, join them”- vis att förvärva sajten för 183 miljoner kronor 2003.

blocket 1blocket 2På tolfte våningen i Schibstedhuset, sju ovanför SvD:s, i Stockholm huserar nu köp- och säljsajten. Ju större lönsamhet desto högre placering i huset, sägs det.  I 2012 års bokslut uppgick Blockets vinstmarginal till 54 procent, resultatet till 363 miljoner kronor. En följd av stora volymer och en alltmer välvillig inställning till e-handel och begagnat.

–       För några år sedan pratade man inte högt om att man köpte begagnade saker till barnen, nu är det en plötsligt smart att göra det. Det har skett en attitydförändring, säger Martin Frey.

Igår lämnade han vd-uppdraget för Blocket till Jan Prokopec som tidigare varit vice vd. Frey ska nu bland annat ägna sig åt Blockets verksamheter i norra Europa, nya lanseringar och den nystartade husuthyrningssajten Tripwell.

Vad blir den stora skillnaden?

Jan: Ur Blockets perspektiv är det ganska odramatiskt i och med att jag varit ansvarig för det operativa under en stor del av förra året och varit i bolaget i ett par år. Den stora förändringen blir att Martin lämnar Blocket egentligen. Det kommer att märkas mest på det personliga planet.

Idén är simpel och liknande sajter finns på fler ställen. Vad har gjort att det gått bra för Blocket men inte t ex Finnmer?

Martin: Enkelheten. Det är ofta det enkla som är det svåra. Något som ser enkelt ut på utsidan är ofta mer komplicerat under huven. Det enda vårt jobb går ut på är att säljarna får sina saker sålda och att köparna hittar det de vill hitta. Kvalitetskontrollen, som man inte ser när man går in på Blocket, är rigorös.

Jan: Det är en viktig del av produktutvecklingen att hela tiden göra det enklare och enklare.

Sedan 2005 har man expanderat internationellt. I vissa fall förvärvar man befintliga sajter, i andra fall bygger man upp nya från grunden. Hur funkar det?

Martin: Vårt hemliga koncept handlar mycket om att hitta en balans mellan utbud och efterfrågan. Man får inte dra på med för mycket trafik om det finns för få annonser och man får inte ha får många annonser men inga köpare på sajten. Jag jobbade med lanseringen i Spanien 2005 och då visste vi inte alls i vilken ände vi skulle börja. När vi såg att det tog fart, lanserade vi i Frankrike året efter. I början var det väldigt mycket trial and error.

Jan: Någonstans måste man börja. Men beviset för att konceptet är bra är att vi på marknader där vi kommit in tvåa, trea eller fyra, lyckats bli marknadsledande. I Frankrike, till exempel, fanns det redan många aktörer på marknaden som inte såg Leboncoin.fr, som Blocket heter där, som ett hot. Men vi har visat att det enkla konceptet vinner i längden.

Nu satsar ni på bostadsannonsering, där Hemnet är störst, hur går det?

Jan: Det är en naturlig utveckling. Sedan är vi självklart inte ensamma på den marknaden heller men det handlar om att leverera den bästa tjänsten, och där tror vi att vi kan få till förbättringar produktmässigt mot vad som finns idag.

På Blocket är sättet att ta betalt på ganska självklart, men hur ska ett medieföretag som SvD göra för att tjäna pengar?

Martin: Det är ingen lätt fråga att svara på men för tidningarna handlar det mycket om att bli mer relevant för annonsörerna på nätet och inte minst i mobilen. Sedan handlar det om att hitta tilläggstjänster. Det finns inget rätt eller fel, man måste testa sig fram. SvD har en intressant målgrupp.

Vilket är Blockets nästa steg internationellt?

Martin: På alla marknader handlar det om att bli störst på marknaden. I många länder har vi mycket kvar för att nå dit.

Så det handlar snarare om att nå en bättre position på befintliga marknader?

Martin: Ja, det skulle jag säga. Men vi tittar på nya marknader också. SCM Ventures (ett tillväxtbolag inom Schibsted, kopplat till Blocket) jobbar med att lansera på omogna marknader. Man börjar med att lansera från Stockholm och ser när det börjar ta fart, sedan åker vi dit och lanserar på riktigt. Istället för att göra stora affärsplaner och analyser över var man ska lansera testar vi på flera marknader och ser var det tar skruv.

Blocket attraherar många köpare och säljare men också bedragare. Vad gör ni åt det? Jag läste om en man i Skåne som fått sin identitet kapad, när någon sålt varor för över 400 000 kronor i hans namn.

Jan: Vi jobbar aktivt för att göra Blocket till en så trygg köp- och säljsajt som det bara går. Det är få människor som drabbas av bedrägeri men det är extremt viktigt att ta hand om de fall som inträffar. Genom att granska alla annonser som kommer in har vi en bra kontroll redan där. Vi samarbetar även med polismyndigheterna runt om i landet och tar det här på största på allvar.

Nyligen förvärvade Blocket jobbsajten Stepstone.

Jan: Jobb är vårt andra stora satsningsområde, vid sidan av bostad, och har varit igång sedan hösten 2011. På jobbmarknaden finns ett myller av olika sajter och aktörer och ett stort behov av att förenkla processen, som vi vill utnyttja. Stepstone kompletterar oss och når kundgrupper som är intressanta för oss.

Ser de satsningarna likadana ut utomlands?

Martin: Det är olika från land till land. I länder där vi kommit lite längre satsar vi hårdare på jobb och bostad.

I USA är Craigslist, där det är gratis att annonsera, enormt stor. Kommer man att få se mer av gratisannonsering i Sverige och Europa?

Martin: I de flesta länder där vi lanserat Blocket är det kostnadsfritt att lägga ut själva grundannonsen, sedan tar vi betalt för extra synlighet och andra tjänster runt omkring. Så Blocketmodellen skiljer sig från marknad till marknad. Även i Sverige finns de som försökt att konkurrera med gratisannonser, men det är inte det som kommer att avgöra.

Jan: Folk är beredda att betala så länge de får sina varor sålda.

 

Jan Prokopec

Ålder: 34 år.

Bor: Stockholm

Familj: Fru och en tvåårig son.

Utbildning: Civilekonom, Handelshögskolan i Stockholm.

Jobb: Ny vd för Blocket.

Fritid: ”Jag har bara ett barn, men han får all min fritid”.

 

Martin Frey

Ålder: 39 år.

Familj: Fru, två döttrar, fem och sju år, och son som är ett halvår gammal.

Utbildning: Civilingenjör, KTH. Läste först farkostteknik, sedan affärsutveckling och medieteknik.

Jobb: Blir ansvarig för Schibsted Classified Media i norra och östra Europa, fortsätter i Schibsteds koncernledning.

Fritid: Barnen, sommarstugan i Söderhamn och alla former av vattensporter.

 

TRE SNABBA

Första jobbet?

Jan: ”Det var på lokala Ica i Uppsala. Jag var åtta år och fick betalt i glass och serietidningar”.

Martin: ”Jag sommarjobbade som målare under gymnasietiden. Sedan har jag extrajobbat i Stockholmsmässans ”barnhage”. När det var stora mässor tog jag hand om barnen”.

Blocket om 5 år?

Jan: ”Då tror jag att det kommer att vara lika självklart att söka efter mäklarsålda bostäder på Blocket som det är att söka efter bil och soffa, och detsamma gäller jobb”.

Martin: ”Jag svarar samma som Jan. Sedan tror jag att begagnathandeln kommer att växa och utvecklas. Mer och mer kommer att återanvändas och vi kommer utveckla vår syn på konsumtion”.

Senast sålda vara?

Jan: ”En hatthylla för 200 kronor i söndags. Ikväll (tisdag) kommer en person och hämtar den”.

Martin: ”Det här känns nästan riggat, men jag lade upp en grej i morse faktiskt. Ett antikt skåp för 2500 spänn”.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *