Stina Honkamaa Bergfors

SvD Näringsliv, torsdag 21 november:
Stina Honkamaa Bergfors hoppade av jobbet som vd för Google Sverige för att starta eget med ett erkänt svårt mål: att kapitalisera på nätet.
Men Bonnier har redan investerat 20 miljoner kronor i det grundarna hoppas ska bli Nordens största mediebolag.

För att vara en källarlokal har United Screens kontor, på gränsen mellan Östermalm och City i Stockholm, ovanligt tilltagen takhöjd. På en anslagstavla sitter några urklipp från branschpressen fastnålade, och väggen längst in är försedd med ett Zebramotiv. Enligt vd:n Stina Honkamaa Bergfors föll sig valet av företagssymbol naturligt. Varje samarbetspartner är liksom zebrans mönster unik. Men, precis som zebran, trivs partnern bäst i flock. För bäst synergieffekter på nätet gäller det att samla alla på ett ställe. Planen är det nätverk av profiler som United Screens knutit till sig ska erövra Youtube. De som redan är stora ska bli ännu större.

honkamaa etta jpg Än så länge är dessa ”unika” talanger, som Honkamaa kallar dem, relativt likriktade. Flera är bloggare eller före detta bloggare. Nätentreprenören Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, dennes bloggande make Odd Spångberg, produktionsbolagssystrarna Amanda Schulman och Hannah Widell, podcastduon Alex Schulman och Sigge Eklund, den bloggande stalltjejen Nellie Berntsson… Å andra sidan har verksamheten bara varit igång i 30 dagar när vi ses.  Stina Honkamaa Bergfors lovar att nätverket kommer att utvidgas, vänta bara! Dessutom, påpekar hon, har man redan jobbat på att inte bara värva de mest förutsägbara talangerna. Sportbilentusiasten Gustav Träff som har 167-miljoner tittare på Youtube, är ett exempel. Den brittiska komikern Big Steve ett annat.

Stina Honkamaa Bergfors ger sällan längre intervjuer. När hon ändå gör det är hon noga med att de ska handla om det hon gör och inte om hennes person. Till och med en fråga om längdskidåkning (Honkamaa hamnade som bäst femma i ett junior-SM och har tidigare suttit i Svenska Skidförbundets styrelse) anses irrelevant. I alla fall för presskontakten Joanna Mossberg som sitter med under hela intervjun.

För minoritetsägaren Bonnier, som för sin 20-procentiga andel i bolaget betalat 20 miljoner kronor, innebär investeringen i United Screens en förhoppning om att äntligen lyckas kapitalisera på nätet. Med trafiken kommer annonspengarna, hoppas man.

Stina Honkamaa Bergfors och hennes tre medgrundare är övertygade om att det går.  De tänker bygga Nordens största mediebolag.

Hur ska det gå till?

–       Det kommer naturligtvis att ta tid. Men redan nu efter lanseringen jobbar vi med ett 30-tal partners på Youtube, och det är bara efter en månad. Så än så länge går det bra.

Få lyckas med att tjäna pengar på nätet. Ett Youtube-inslag med miljontals tittare innebär inte miljontals kronor eller dollar. Hur ska man göra?

–       Jag håller helt med, du har helt rätt där. De allra flesta som är på Youtube idag tjänar antingen inga pengar alls eller för lite pengar. Det är ett av de områden som vi hjälper dem med. Vi ser både partners som vill bli bättre på Youtube och annonsörer som vill nå det enorma tittande som finns där och är beredda att betala för det.

När du lämnade Google för att starta eget sågs det av många som en skräll. Hur ser du själv på det?

–       Jag jobbade på Google i, hur länge blev det nu, nästan sex år och det var jätteroligt och en väldigt lärorik resa. Det som jag tyckte var det absolut roligaste och mest spännande där var utvecklingen på Youtube (Google äger Youtube). Jag var med och lanserade Youtube.se i oktober 2008, för exakt fem år sedan. Jag minns så väl att vi stod och pratade om att det var en miljon tittare per dag på Youtube.se.

honkamaa s 1honkamaa s2Vad har du tagit med dig från Google?

–       Man lär sig saker varje dag oavsett var man är. Men det klart att om man skapar ett företag med Youtube som den viktigaste plattformen, är det ganska bra att man har jobbat där. Jag kan ju en del om Youtube, och det är ju bra.

Du är ganska fåordig och ställer sällan upp på intervjuer. Varför så restriktiv?

–       Jag tycker att det är viktigast att fokusera på verksamheten. Det är många som får många förfrågningar. Man måste fokusera på det som är viktigt.

–       Du sitter här för att du är vd på United Screens och det är det du pratar om, det är inte konstigare än så. Du jobbar nu och då pratar man om jobbet, fyller Joanna Mossberg i.

TV-tittandet har flyttat in i datorn och mobilen samtidigt som det är svårare att ta betalt på ”nya” plattformar.

–       Det borde vara tvärtom. Som tittare är man mer aktiv när man tittar online än offline. Men det är ju upp till TV-kanalerna att lösa det. Samtidigt finns det exempel som tjänar pengar online, som Aftonbladet. Det går ju. Jag tror att man ska testa, prova och testa och prova igen.

Samtidigt är Aftonbladet ett unikt exempel som bygger på stora volymer. Det finns knappt någon annan som har så stora volymer.

–       Jag skulle vilja säga igen att det finns massor av möjligheter att tjäna pengar på nätet. Som innehållsägare är det viktigt att man ser över möjligheterna, vad finns det för plattformar som jag kan nå ut på? Har du ett bra innehåll, många följare och stor publik kan du tjäna pengar.

Innebär det omvänt att det inte är lätt att tjäna pengar om man inte är bred och väldigt publik?

–       Absolut inte. Har du ett innehåll för en nischad målgrupp som följer dig, det behöver inte vara miljontals – det kan vara tusentals, lovar jag att det finns annonsörer som skulle tycka att det vore intressant att synas kring detta material alternativt att användarna skulle vara beredda att betala för det.

Jag läste att ni ska låta annonsörer ska påverka innehållet.

–       Ja, det kan vara om en annonsör vill nå ut med sin produkt, till exempel en bank eller en firma som säljer byggmaterial. Det skulle i princip kunna bli en helt egen kanal för ett sådant företag. Då skulle annonsören kunna stå bakom innehållet.

Traditionellt har media skapat talanger, folk har blivit någon genom att de synts i TV eller som krönikörer i en tidning. Ni verkar hellre rekrytera redan etablerade?

–       Ja, fast om man ser på de som vill komma till oss tycker jag att naturfilmaren som vi ska samarbeta med är ett bra exempel: en totalt okänd profil som sitter på ett fantastiskt material. Det kommer aldrig att bli brett men det finns en tittarskara där ute som för allt i världen vill se vartenda avsnitt. Blondinbella är ju mycket mer publik men det finns plats för många.

På hemsidan ser jag Blondinbella, Blondinbellas man, och Hanna Widell och Amanda Schulman som är era samarbetspartners med eget program. Och sedan har den senares man en podcast ihop med en kompis på sajten.  Det känns lite internt, är inte det att göra det lite lätt för sig?

–       Som sagt, vi har varit igång i 30 dagar så du kommer få se hur vårt nätverk kommer att utvidgas och utvidgas och utvidgas.

 När räknar ni med att bolaget blir lönsamt?

–       Det är inget som vi går ut med.

Du har pratat jämställt företagande med Fredrik Reinfeldt och David Cameron. Vad sa du till dem?

–       Vi pratade om företagande generellt och bland annat om viktiga jämställdhetsfrågor. Vill du veta vad jag sa till dem?

–       Minns du inte vad du sa till dem exakt för tre år sedan? säger Joanna Mossberg och skrattar.

Hur ser du på de frågorna som ändå är så pass stora idag?

–       Vi kan bara se här på United Screens, jag tror att det är ganska fifty-fifty. Jag tror att det är bra för ett företag att man har mångfald på alla olika sätt oavsett om det är kvinnlig eller manligt eller ungt eller gammalt. Jag ser det som viktigt och naturligt.

Du kom, visst var det femma, i längdskidåknings-SM som junior?

–       Det här är ganska nära de här frågorna som vi inte pratar om, eller hur? avbryter Joanna Mossberg igen.

… har du haft nytta av dina sportsliga erfarenheter?

–       Ja… jag vet inte alltså.

–       När man promenerar på stan med Stina går hon i Marathontakt, inflikar Joanna Mossberg och skrattar igen.

–       Alltså, jag vet inte för jag har alltid hållit på med massa sporter så jag vet inte hur det skulle ha varit om jag inte gjorde det. Så det är väl bra antar jag, fortsätter Stina.  Men jag tänker inte så mycket tävling. Jag tänker på företaget, att göra bra grejer för våra kunder.

 

Stina Honkamaa Bergfors

Utbildning: Civilekonom vid Luleås Tekniska Universitet, LTU.

Bor: Stockholms innerstad

Arbete: Vd och en av fyra grundare United Screens

Bakgrund: Började som säljare på TV3, sedan på mediebyrån OMD, projektledare och sedan vd för mediebyrån Carat, vd Google och Youtube Sverige. Tidigare suttit i Svenska Skidförbundets, Reklamförbundets och TV4 AB:s styrelser.

Detta är United Screens:

Hjälper partners att nå ut på Youtube. En partner kan vara en etablerad Youtubestjärna, en ny förmåga eller en annonsör. Hjälper musik- och mediebolag med rättigheter på nätet och att tjäna pengar på sina innehåll. Producerar även egna videoprogram för Youtube. Bolaget ägs till lika stor del av grundarna Stina Honkamaa Bergfors, Jan Zachrisson, Malte Andreasson och Oscar Höglund, och investeraren Bonnier Growth Media.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *