”Girigheten kan bli dyr för Tv4”

SvD Näringsliv, måndag 14 april 2014:
Beslutet att lägga ner de lokala nyhetssändningarna var en manöver i förebyggande syfte. Men TV4 riskerar att bita sig själv i svansen.

I måndags rapporterade TV4 Växjö om stipendier sökbara endast för manliga präststudenter. Det blev en riksnyhet. De flesta händelser blir det inte, och det är precis det som är meningen. Lokaljournalistikens uppdrag är att rapportera om saker som inte berör hela landet.

Fram tills nu har det varit ett uppdrag som TV4 värnat. Kanalen startade 1990 som ett kommersiellt public service-hus och mellan Bingolotto och tvättmedelsreklam glimtade ägarfamiljen Bonniers publicistiska vision. Det ena behövde inte utesluta det andra. Man kunde på samma gång vara kommersiell och trovärdig, förmedlade dotterbolaget belåtet.

Idag framstår TV4 allt mindre som kommersiell public service, och alltmer som ett något mer kvalificerat alternativ till TV3. I onsdags kom beskedet att 140 tjänster försvinner när lokala nyhetssändningar från 24 editioner avvecklas. Istället ska kanalens riksnyheter bli ”mer angelägna” genom 25 alltiallo-reportrar ute i landet.

Nedläggningen var Inte ett resultat av svåra år utan en manöver i största förebyggande syfte. TV4-Gruppen är ett bolag på grön kvist, 2013 gjorde det en vinst på 648 miljoner kronor.

TV4-Gruppens vd Casten Almqvist förklarar över telefon att bolaget måste ta ”kommandot över framtiden”, inte göra som tidningarna som ”fallit offer för tekniken”.

Förlusten för TV4, journalistiken och demokratin är uppenbar. Men beslutet kan därtill innebära en strategisk kullerbytta. Ett kommersiellt snedsteg enligt den berömda ”den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”-principen.

I TV4:s värld är ”rating”, ett mått på tittarandelar, allt. Det finurliga är att en rating är värd olika mycket beroende på sitt sammanhang. TV4 kan idag sälja reklam till ett högre pris än konkurrenterna TV3 och Kanal 5. Det beror på att TV4:s varumärke anses starkare och mer trovärdigt. När trovärdigheten sänks, vilket den gör när man beslutar att avveckla det som underbygger den, sjunker förstås värdet. Sämre trovärdighet – lägre intäkter – sämre lönsamhet. Förändringen sker inte över en natt utan gradvis.

Det här resonemanget ska också Jan Scherman ha fört när en avveckling av lokal-tv:n diskuterades under hans tid som vd för TV4.  Kortsiktig girighet riskerar leda till trubbel på sikt, varnade han. Dessutom var parollen ”En del av Sverige” en viktig del i företagets DNA. Och det regionala tv-tittandet hade ju, faktiskt, förhållandevis höga ratingsiffror. De andra i koncernledningen lät sig inte övertygas. Enligt en källa med god insyn i bolaget har lokalstationerna länge betraktats som en ”nödlina”, en guldreserv att förr eller senare offra. Enligt mina uppgifter räknar man med upp till 150 miljoner kronor i ren vinst på nedläggningen. Det som förvånar är att avvecklingen sker nu.

Det är svårt att se tajmingen som något annat än ett symptom på TV4:s och Bonniers kursändring. Bort från de stolta anorna, mot nya pengar och mer kommersialism. När Bonniers tidigare vd Jonas Bonnier meddelade sin avgång förra året letade bolaget med ljus och lykta efter en efterträdare utanför den traditionella medievärlden. Valet föll på Com Hems vd Tomas Franzén som i en intervju med branschtidningen Resumé bekände: ”Bonnier – böcker, tidningar – jag visste inte ett skit om det, så första reaktionen var: Nä, varför skulle jag gå dit.”

Var nedläggningsbeslutet, eller dess tajming, i själva verket hans? En kraftfull rivstart i syfte att stadga den pressade koncernen med bekymmer på andra håll. Eller var det ett sätt för Casten Almqvist, som i branschen informellt kallas ”Casten med kvasten”, att visa sig handlingskraftig inför sin nya chef? Ingetdera? Bara en följd av de avvecklingsplaner man tidigare förnekat?

Tidpunkten för beslutet kan också förklaras av ”lyckad” politisk lobbying. Som av en händelse sker nedläggningen bara en vecka efter att TV4 fått sitt nya sändningstillstånd, i vilket kravet på lokala nyhetssändningar tagits bort.

Jag pratade med en nyhetschef för en av de lokalstationer som nu läggs ner. Han är bekymrad över lokaljournalistikens framtid. Den som letar nyheter i kommunens diarieföringar snarare än inkorgens pressmeddelanden. Men även den lokaljournalistik som prestigelöst rapporterar om stackars katter som räddningstjänsten plockar ner från träd, tycker han fyller sin funktion. En egen framtid på TV4 har han inget hopp om. Kanalen vill ha videoreportrar som kan filma, intervjua och klippa själva nu. Hårt arbetande, lätt utbytbara. ”17 år. Tack, för mig! Adjö TV4, adjö lokal-tv”, säger nyhetschefen med avtrubbat tonläge.

Den som oroar sig över den gamla parollens fortsatta existens behöver dock inte misströsta. TV4 ska nämligen fortsätta att vara ”En del av Sverige”. Vd:n Casten Almqvist, en gång i tiden lokalreporter på Radio Stockholm, förklarar på telefon att ”Gladiatorerna”, till exempel, spelas in i Karlstad. Och ”Så mycket bättre”, för den delen, på Gotland. Det är också ett sätt att se på det lokala uppdraget. Enligt samma princip skulle Paradise hotel* i Mexiko utgöra ett utmärkt inslag i en ”mer angelägen” utrikesbevakning.

(Publicerades på nliv.se, lördagen 12 april).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *