Kai Telanne

SvD Näringsliv, fredag 18 april 2013:
Mediebolagen världen över slåss för sin existens och ännu har inget ”Spotify” frälst branschen. Men Kai Telanne – vd för Alma Media och en av Finlands mäktigaste mediechefer – räknar med en comeback för industrin.Kommunikationschefen insisterar på ett lila rum som matchar de nytryckta visitkorten. Själv insisterar jag på att få göra intervjun utan kommunikationschefen.

Kai Telanne, vd för det finska mediehuset Alma Media, är i Stockholm för att möta investerare. Som ledare för ett börsnoterat bolag i en bransch under stark strukturell och konjunkturell press är det ingen lätt uppgift. Pappersupplagorna och aktien har rasat ikapp under året samtidigt som Alma Media försökt stärka sin balansräkning med förvärv av jobbsajter i bland annat Tjeckien.

Det är ändå en till synes glad och avspänd vd som sitter på andra sidan bordet i det gredelinfärgade rummet på pr-byrån. Mellan lunchtuggorna utspelar sig ett artigt kallprat om alltifrån mötena med Jonas Bonnier till Christer Gardells tennissatsning och Kai Telannes egen hårdträning inför säsongen. Han är på tennisbanan klockan sju på morgonen minst tre dagar i veckan och går match regelbundet. Till sin hjälp har han några av Finlands bästa tennistränare.

– Jag utvecklas fortfarande hela tiden, vilket är bra, säger Kai Telanne och förstärker bilden av sig själv som en vd-typ.

Är du väldigt tävlingsinriktad?

– Alla vd:ar är det. Jag är ganska tävlingsinriktad, eller resultatinriktad så att säga. Det ger möjligheter att hela tiden utvecklas.

Det måste vara tufft att vara tävlingsmänniska nu med tanke på hur svårmanövrerad medieindustrin blivit?

– Det är ett tufft uppdrag. Tidningsindustrin lider över hela världen just nu så det är inte lätt men däremot väldigt intressant. Vi kommer att ge tidningarna nytt liv och göra det nödvändiga för att transformera den traditionella pressen. Kärnan i det är naturligtvis att erbjuda kvalitativ journalistik. Men det är svårt att göra de investeringar vi vill i detta konjunkturläge. Finland har inte klarat sig lika bra som Sverige och ekonomin växer inte. Mediesektorn har alltid haft det svårt i lågkonjunkturer. Varje gång BNP-utvecklingen närmar sig noll kraschar annonsmarknaden.

Men problemet är att det inte går att ta lika mycket betalt i de digitala kanalerna ännu?

– Exakt, det är ett av de största problemen. Men du måste börja ta betalt. Vi försöker lära våra läsare att betala för kvalitet även på nätet. Men det går inte att göra över en natt. Vi har redan börjat men mot slutet av året kommer vi att ha betalväggar på alla våra tidningar online. Duktiga journalister och bra journalistik kostar. Att ta betalt är enda sättet. Störst problem tror jag att vi kommer få med vår kvällstidning Iltalehti, som har tre miljoner besökare i veckan som alla läser gratis.

Vad kommer att hända med de tre miljoner läsarna när betalväggen införs?

– Jag vet inte men om vi tittar på vad som hände med vår affärstidning Kauppalehti minskade besöktalet bara med fem procent. Det betyder att det inte påverkar annonsbasen i speciellt stor utsträckning. Men vi har ingen erfarenhet från kvällspressen ännu.

Ni kommer att välja ”mjuka betalväggar”, där läsaren får ett visst antal artiklar gratis, förmodar jag?

– Ja. En sådan modell kan man nämligen justera efter hur läsarna beter sig. Om besökarna minskar kraftigt kan man lätta på betalväggen, medan man kan strama åt den om de inte minskar. Som vi ser det är en mjuk betalvägg den smartaste strategin.

Vad bör den tryckta tidningen fokusera på?

– Det beror självklart på vilken tidning. Men man måste separera innehållet i de olika kanalerna. Kauppalehti, till exempel, är helt annorlunda på nätet och i tryck. Pappersversionen har långa, djuplodade artiklar som koncentrerar sig på framtida händelser men online och i mobilen har vi nästan bara snabba nyheter. Om du värdesätter dina läsare ska du inte underskatta deras läsvanor.

Alma Media är ett noterat bolag. På ett år har aktien fallit 30 procent.

– Det beror på en ljummen konjunktur och vikande annonsintäkter. Vi har tappat i takt med BNP men har ändå ökat vår marknadsandel något.

Är det verkligen fördelaktigt att vara ett noterat mediebolag just nu?

– Jag tror inte att det är en big deal. Vi tillämpar inte kvartalsekonomi överhuvudtaget. Det är ingen stor sak. Marknaden kommer och går och om du verkligen vill utveckla din affär måste du göra det på årsbasis. Det tar tid och finns inga snabba trick. Investerarna genomskådar sådant ändå. De värderar inga dumma, kortsiktiga trick och är inte intresserade av kvartalsresultat. De frågar ”hur utvecklar du din business nu?”

Och vad svarar du dem?

– Samma saker som jag säger till dig. Vi transformerar den traditionella verksamheten till multimedier och dessutom investerar vi i nya, digitala bolag för att garantera en tillväxt i företaget. Min filosofi är att en tredjedel av vinsten ska gå till aktieägarna, en tredjedel till personal och en tredjedel till nya förvärv. Så långt har vi haft möjlighet till hög utdelning, bra löner och bonusar och investerat i olika verksamheter.

Hur många aktier äger du själv?

– Runt 85000 så jag har investerat en hel del av mina egna pengar.

Du började din karriär som en marknadsresearcher. Hur viktigt är varumärket?

– Varumärket är allt. Ihop med innehållet så klart men varumärket är en nyckelfaktor. För att kunna utveckla ditt varumärke måste du förstå dina kunder väldigt väl.

Du säger att den tryckta tidningen kommer att komma tillbaks?

– Ja, det kommer inte att se ut som förr men om du sköter den på rätt som kommer tidningen fortfarande att vara en hälsosam affär. Speciellt genom att man kompenserar upplagerasen med digitala erbjudanden. När ekonomin vänder kommer den här verksamheten att blomma igen.

Så du tror att de ökade onlineintäkterna kommer att kompensera för papperstidningens fall?

– Självklart. Så fort BNP-utvecklingen vänder kommer vi uppleva en god situation även på tidningssidan. Den här situationen har vi upplevt tidigare. Så fort BNP växer ökar annonsintäkterna mer och därmed också de nya investeringarna. Det blir svårt på kort sikt men långsiktigt mycket bättre. Iltalehtis annonsintäkter kommer redan till 50 procent från internet.

Du är optimistisk?

– Det är jag. Vi har sett det här förut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *