Dokument: Clasklanen

Expressen, onsdag 16 april 2014:
En är dressyrryttare, en annan flygkapten och två driver nöjesfält. Clas Ohlsons arvingar har tagit sina egna vägar. Men i kulisserna förbereder de för generationsskifte. Ägarfamiljerna kallar sig Clasklanen och träffas två gånger om året för att skolas in i företaget. 

Charlotte Haid Bondergaard klargör på dalmål med självklarhet i rösten:

–       Vi har en helt fantastisk sammanhållning, och då pratar jag inte bara familjen Haid utan även Tidstrand. Vi kallar oss Clasklanen.

Utåt sett är dess närvaro nästintill osynlig. Bara Björn Haid, Charlottes pappa och ett av Clas Ohlsons barnbarn, sitter i börsbolagets styrelse. I affärspressen är det koncernchefen Klas Balkow, en sympatisk vd-typ från Sandviken, som syns. Men så sent som i mars samlades Clasklanen på sydtyska Sonnenalp, en gång en oansenlig bondgård men idag ett femstjärnigt hotell. Till släktsammankomsten hade en känd industrimagnat från Helsingborg och familjens advokat Jonas Bergh flugits in, för att undervisa de båda ägarfamiljerna i styrelsearbete och bolagsjuridik.

–       Vi gör grupparbeten och låtsas att vi sitter i en styrelse, berättar Charlotte Haid Bondergaard, som tävlar i dressyrlandslaget och just nu syns i SVT:s dokumentärserie ”Ryttareliten”, om de regelbundna släktträffarna.

Hon har precis kommit hem till gården Kronekulla i skånska Fulltofta efter att ha bott fem veckor i lastbil under tävling.

–       Jag bor inte på något lyxhotell utan i lastbilen och tvättar mina kläder i diskhon. Även hunden, som jag fick med mig för att inte känna mig ensam, tvättar jag i diskhon, berättar hon.

Själv äger Charlotte Haid Bondergaard inte fler än tio aktier i bolaget. ”Så förmögen är jag”, förklarar hon på samma gång krass och skämtsam. Pappa Björn, som arbetat 40 år i bolaget, äger desto fler. I ”Ryttareliten” är det pappas pengar Charlotte Haid Bondergaard ber om när nya tävlingshästar ska köpas.  Kusinen Helena Ek Tidstrand och hennes make Mats sponsrar också, och har köpt ett par unghästar som Charlotte rider in.

–       Charlotte och Helena är bästa kompisar. Jag betalar inget till Charlotte, men jag stöttar henne. Om jag flyger henne någon gång kan man ju i och för sig säga att det är sponsring, skojar Charlottes bror Mathias Haid som är flygkapten för Lufthansa och bosatt i Österrike.

Han brukar flyga sin pappa till styrelsemötena i Insjön. Björn Haid, som bor i Schweiz, har köpt ett mindre jetplan av typen Premier 1 från tillverkaren Hawker Beechcraft för ändamålet.

–       Vi flyger till Borlänge, sedan blir det Bromma, och så tankar vi i Malmö och hälsar på Lotta där, säger Mathias Haid.

Inom familjen ses Mathias som Björn Haids självklara efterträdare i Clas Ohlsons styrelse.

–       Familjen är väldigt starkt för det, det kan jag säga. Men det är inte bestämt ännu. Pappa har flaggat för att han kommer att sitta kvar ett eller två år till.

Fjärde generationen ägare är ett brokigt lag. Kusinerna Helena Ek Tidstrand och Johan Tidstrand är nöjesparksentreprenörer med Gröna Lund, Skara sommarland och Kolmården i portföljen. Syskonen Tidstrand äger tillsammans 16 procent av bolaget, som har ett börsvärde på runt nio miljarder kronor, och kontrollerar 30 procent av rösterna. De fick ärva sin mor Gunilla Tidstrand, vars farfar var grundaren Clas Ohlson, som gick bort år 2000.

Familjens förmögenhet grundlades när Clas Ohlson startade sitt postorderföretag 1918. Sortimentet som från början bestod av tekniska handböcker och ritningar utökades med verktyg och apparater. Hemma i Insjön fanns företagets enda butik.

Det tar företaget 71 år att expandera utanför Dalarna. 1989 öppnas Clas Ohlsons Stockholmsbutik, tio år senare börsintroduceras bolaget. Sedan går allt fort.

–       De tog ett strategiskt beslut att expandera antalet butiker och visar under väldigt lång tid en väldigt hög tillväxt. I princip fram till finanskrisen 2008 har de en tillväxttakt på 20 procent per år, det är hysteriskt högt, säger Tomas Linnala, börskrönikör, aktieanalytiker och chefredaktör för Placera.

Ägarfamiljerna har gjort rätt som överlåtit det operativa ansvaret, tycker han.  Sedan 1983, när Clas Ohlsons son Tore klev av, har vd:n rekryterats utifrån.

–       Det är väl klokt. Sedan får familjen hantera sin inbördes relation bakom kulisserna. Det som är livsfarligt för ett företag är om olika grupperingar inom familjen börjar hetsa mot varandra så att det blir en otydlighet i strategin. Men vi har inte sett några sådana tendenser i Clas Ohlson, säger Tomas Linnala.

På ytan liknar Clas Ohlson på intet sätt ett familjeföretag, men inom koncernen talar man om Clas Ohlson-andan. Nya medarbetare skickas till Dalarna och sätts i vad man internt kallar ”Insjöskolning”, en obligatorisk introduktionskurs i bolagets företagskultur. Klas Balkow pratar gärna om arvet efter företagets grundare, men svarar fåordigt på frågor om ägarfamiljerna Haids och Tidstrands engagemang.

–       De är aktiva såtillvida att de håller sig välinformerade om vår utveckling och stödjer våra långsiktiga satsningar.

När Charlotte Haid Bondergaard var liten kände hon ”alla” på kontoret i Insjön, jobbade själv på lagret och i butiken om somrarna. Idag företaget 183 butiker och fler än 4000 anställda. På de regelbundna släktträffarna – familjerna Haid och Tidstrand ses sedan fem år tillbaka två gånger per år – är det om den nya ordningen man pratar. Släktträffen på Sonnenalp i mars blev större än vanligt.

–       Precis allihop var där.  Alla är Clas-klanen men det är den fjärde generationen, jag, min bror och mina kusiner, som en dag ta över det här. Pappa har ju en viss ålder, säger Charlotte Haid Bondergaard.

Hon berättar om somrarna hos Elsa och Clas. Hur barnen plockade blåbär, åt vaniljglass och cyklade mellan sommarstugan och butiken. Trots sitt blygsamma aktieinnehav är hon ett stolt barnbarnsbarn. Under tävling bär Triviant, Charlottes fjortonåriga valack, ett schabrak med Clas Ohlsons logga.

–       De har fått mycket gratisreklam men de sponsrar inte. Jag hoppas väl att de ska börja göra det, så mycket fin reklam som de har fått.

 

 

Clas Ohlson aktieägarstruktur – så mycket makt och kapital har familjen:

B-aktier         Motsv. kapital          Motsv. röster

Helena Ek Tidstrand           6 179 828      11,5%                        16,9%

Johan Tidstrand      1 800 000      4,8%               13,2%

Björn Haid                 4 732 834      8,8%               12,6%

Peter Haid                 3 785 243      7,3%               11,8%

Claus-Toni Haid      3 785 133      7,3%               11,8%

Källa: Finansinspektionen/Euroclear/Clas Ohlson

Tre röster om orsaken till Clas Ohlsons framgång:
Klas Balkow, vd:

”Det är naturligtvis det breda, prisvärda sortimentet som vi får mycket kommentarer om. Sedan får vi väldigt mycket beröm för vår duktiga personal”.

Tomas Linnala, börskrönikör:

”De har ett starkt varumärke som folk känner igen, en geografisk närvaro som gör att det är lätt att komma till deras butiker och ett väldigt brett sortiment. Du går in i en Clas Ohlson-butik för att köpa en liten bits till din borrmaskin, men ser en billig ministereo som du köper till barnen. De har tagit spontankunden ifrån järnhandeln.”

Charlotte Haid Bondergaard, arvtagare, äger idag 10 aktier i bolaget:

”Det är vår personal. Den är helt fantastisk. Vi har så motiverade människor. Människor med kunskap och som brinner för Clas Ohlson. Alla är bra på sina områden. Man måste tycka om det man gör och vi har en fantastiskt bar sammanhållning inom personalen. Vi är ett tryggt företag och har tagit allt bit för bit. Vi har utvecklats i takt med att man tjänat pengar.”

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *